24 Aralık 2012 Pazartesi

KABAK TATLISI

Sonbaharın, kısın en hafif en ballı tatlısı balkabagı yapayım dedim. Yapımının çok kolay olmasıda tercih etme sebebim degil desem yalan olur. Sipsak yapılabilcek bir tatlı. Hem lezzetli, hem saglıklı, yapımı kolay ve sunumu güzel. Balkabagı  yapmayalımda ne yapalım :) Balkabagını alırken temizlenmiş alırsanız isiniz cok kolaylasır. Artık pazarlarda dahi içini temizleyip dilimleyip paketliyorlar. Size sadece dograyıp sekerini eklemek kalıyor. Kolay gelsin demek isterdim ama zaten çok kolay öyleyse Afiyet olsun :)

Malzemeler:
  • 1.5 kg soyulmus balkabagı
  • 2 su bardagı toz seker
  • 1 su bardagı dövülmüs ceviz
Yapılısı:

  1. Kabakları 2 parmak kalınlıgında dograyın.Bütün kabakların tencereye sıgacagı dibine temas edecegi genislikte bir tencereye dizin. Üzerine toz sekeri dökün. Bütün kabakların üzerini kaplayacak sekilde olmalı seker. Cok tepeleme degil üzerini örtmesi yeterli yaklasık 2 su bardagı toz sekere denk geliyor sanırım. Aldıgınız kabaga göre bu ölçüyü artırabilirsiniz. 
  2. Tencerenin kapagını kapatıp orta derece ateste kabaklar yumusayıncaya kadar pisirin. Yarım saat içerisinde piser. Kabagın pisip pismedigini çatal yardımıyla anlayabilirsiniz.  Su eklemiyoruz cünkü kabak suyunu salıyor zaten. Kabagı cıkarırken birazda serbeti balı olsun isterseniz arzuya göre 1 su bardagı ekleyebilirsiniz. Ben su koymadan yapıyorum. Ayrıca vaktiniz varsa kabakları dilimleyip üzerine sekerini döktükten sonra 1 gece bekletirseniz su koymanıza gerek kalmaz daha ballı olur.  
  3. Kabaklar pistikten sonra bir borcama alıp tencerede kalan balınıda üzerine gezdirin. 1 su bardagı dövülmüs ceviz ile üzerini süsleyin. Oda sıcaklıgında yarım saat dinlendirip ilk sıcaklıgını aldıktan sonra buzdolabına alın. En az 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra damak tadınıza göre vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...