Malzemeler :
- 1/2 kg yaprak
- 2 su bardagı pirinç
- 4-5 adet büyük boy sogan
- 1 yemek kasıgı kus üzümü
- 1 yemek kasıgı dolmalık fıstık
- 1 yemek kasıgı toz seker
- 1 tatlı kasıgı tarçın
- 1 tatlı kasıgı nane
- 1 tatlı kasıgı karabiber
- 1 tatlı kasıgı kimyon
- 1 tatlı kasıgı tuz
- 1 çay bardagı sıvıyag
- yarım demet maydanoz
- 1,5 limon
- 3 su bardagı su
- Yaprakları çok yumusatmadan sarılacak vaziyette bırakarak haslayın. Salamura yaprak alıp haslama isinden kurtulabilirsiniz belki. Ben salamura yapragı dahi haslıyorum.
- Soganları çok küçültmeden yemeklik dograyıp sıvıyagda pembelesene kadar kavurun. Sogan kavrulduktan sonra kus üzümü ve dolmalık fıstık ekleyip biraz daha kavurun ve pirincini ekleyip iyice kavurun. Hepsi kavrulduktan sonra ince kıyılmıs maydanozu, sekerini ve baharatlarını ekleyip biraz ateste çevirip 1 su bardagı suyu ekleyip kaynamaya bırakın. 10 dk kaynatıp altını kapatın. Yarım limon suyunu ekleyip harcımızı biraz dinlendirin.
- Haslanmıs yaprakların saplarını ayırın, yapragın damarlı kısımları içe gelecek sekilde açın. Yapragın sap kısmına dogru 1 tatlı kasıgı harç koyun ve ince uzun yayın. Yaprakların kenarlarını katlayarak yapragı ince kalem gibi sarın.
- Bütün yapraklara aynı islemi uyguladıktan sonra pisireceginiz tencerenin dibine yaprak saplarını ve 1 sıra yaprak dizin. Elimizde kalan yırtık parça yaprakları kullanabilirsiniz. Yaprakların üzerine sarmaları sıra sıra dizin. 1 limonu ince yuvarlak dilimleyerek sarmanın üzerine dizin. Dolmaların açılmaması için sarmaların üzerini düz bi tabak ile kapatın. 2 su bardagı kaynamıs su ekleyip ocaga alın. Kaynamaya baslayınca altını kısıp suyunu çektirene kadar pisirin. Suyunu çektikten sonra pisip pismnedigine bakın ve buna göre su ekleyip biraz daha pisirebilirsiniz. Pisen sarmaları sogutup servis edeceginiz tabaga alıp 1 gece buzdolabında bekletip iyice dinlendirirseniz daha iyi olur.
Merhabalar sarmanız harika görünüyor...
YanıtlaSilEminim ki tadı da nefistir...
Ellerinize ve emeğinize sağlık...
Sevgilerimle...
Yorumlarınız için tesekkür ederim Emel hanım :) Tadıda güzel ama herkese göre degisebilir tabi ben içini epey pismis hatta erimis seviyorum :) Sevgiler benden :)
Sil